Parallax image

Γεύση από παράδοση

Επισκεφτείτε
Next Project Βοτανικό Πάρκο Βοτανικό Πάρκο
Παλιά Πόλη Χανίων Previous Project Παλιά Πόλη Χανίων
Περιοχή

Ακρωτήρι

Κοινοποιήστε

Αυτή η διαδρομή συγκεντρώνει σε κοντινές αποστάσεις αξιοθέατα που δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσει ο επισκέπτης καλύτερα τον πολιτισμό και την παράδοση των Χανίων. Με αφετηρία την πόλη των Χανίων κινούμαστε ανατολικά με κατεύθυνση προς την περιοχή του Ακρωτηρίου όπου και συναντούμε τους Τάφους των Βενιζέλων (B)στο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Εδώ βρίσκονται οι τάφοι του χαρισματικού Έλληνα πολιτικού - και επτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας - Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του Σοφοκλή Βενιζέλου, που διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1943 μέχρι το 1952. Αφού δούμε τα Χανιά από ψηλά, κάνουμε μια στάση για καφέ ή γλυκό σε μία από τις καφετέριες που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες προσφέρουν επίσης υπέροχη θέα.

Αφήνοντας το λόφο του Προφήτη Ηλία, ακολουθούμε το δρόμο προς το αεροδρόμιο και στην προηγούμενη διασταύρωση απ’ αυτό, στρίβουμε αριστερά και μετά πάλι αριστερά, για να βρεθούμε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων(C). Με εντυπωσιακό καθολικό και πρόσοψη από λαξευτή πέτρα, χτίστηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο, από σπουδαία βενετοκρητική οικογένεια, ενώ σήμερα διαθέτει μουσείο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, συλλογή αμφίων και δείγματα μικροτεχνίας (τηλ.: 28210-63310). Παράλληλα, αυτό το μοναστήρι του 17ου αιώνα διακρίνεται για την πλούσια γεωργική και παραγωγική δραστηριότητά του. Οι μοναχοί, παντρεύοντας την παράδοση αιώνων με τη σύγχρονη τεχνογνωσία και πιστοί στις σύγχρονες επιταγές για βιολογική καλλιέργεια, παράγουν τον φημισμένο πλέον οίνο του μοναστηριού, καθώς και το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο, σε ελαιουργείο που διαθέτει η ίδια η μονή. Παράγουν, ακόμη, πολύ καλό μπαλσάμικο ξίδι και πράσινο σαπούνι. Όλα διατίθενται στο πωλητήριο της μονής μαζί με άλλα προϊόντα ντόπιων παραγωγών, όπως μέλι και καλλυντικά. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Μονή Γουβερνέτου(D), αφιερωμένη στην Κυρία των Αγγέλων, με εντυπωσιακούς κίονες στην πρόσοψη. Περπατήστε μέχρι το ερειπωμένο καθολικό και το σπήλαιο της Αρκούδας, προϊστορικό τόπο λατρείας που σήμερα φιλοξενεί το ναό της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας.

Φεύγοντας από το Ακρωτήρι, με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Σούδας, αξίζει μια στάση στο Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος [www.verekinthos.com], ένα τεράστιο, ζωντανό κέντρο δημιουργίας ανάμεσα στη Σούδα και στο χωριό Τσικαλαριά. Διαθέτει πάνω από τριάντα εργαστήρια, όπου θα δούμε τεχνίτες να επεξεργάζονται χειροποίητο γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους, να φτιάχνουν κεραμικά, κεντήματα, κοσμήματα, δερμάτινα είδη, είδη υφαντουργίας και διάφορα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Αξίζει να το επισκεφθείτε, όχι μόνο για να παρακολουθήσετε βήμα - βήμα τις παραδοσιακές τεχνικές με τις οποίες δουλεύουν, αλλά και γιατί θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία ντόπιων αντικειμένων τέχνης, παραδοσιακών και σύγχρονων, όλα με το μεράκι και τη μοναδικότητα του χειροποίητου.