Parallax image

lixnarakia

Πίτες & Καλιτσούνια
Next Project Marathopites Marathopites
Kritiki pita me apaki Previous Project Kritiki pita me apaki

lixnarakia


Υλικά

Για τη ζύμη:

* 650 γρ. αλεύρι
* 20 γρ. μπέικιν
* 220 γρ. ζάχαρη
* 1 αυγό
* 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
* 140 γρ. ελαιόλαδο
* χυμό μισού πορτοκαλιού

Για τη γέμιση:

* 500 γρ. μυζήθρα γλυκιά (ανθότυρος)
* 120 γρ. ζάχαρη
* 1 αυγό
* 1/2 κτ.γλυκού κανέλα
* 1 βανίλια
* ξύσμα μισού λεμονιού
* 1 κρόκο αυτγού ανακατεμένο με ελαιόλαδο για επάλειψη πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη ανακατεύεται όλα τα υγρά υλικά και τη ζάχαρη μ΄ένα κουτάλι και έπειτα προσθέτετε το αλεύρι στο οποίο έχετε ανακατέψει ήδη το μπέικιν. Ζυμώνετε καλά με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια για τη γέμιση ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά καλά.

Έπειτα  ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3χιλ. (ή και πιο χονδρό αν το προτιμάτε) με τη βοήθεα λίγου αλευριού. Με την ανάποδη πλευρά ενός ποτηριού ή κουπ πατ σχηματίζεται δίσκους.

Βάζετε μια γενναία κουταλιά του γλυκού απο τη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και δίνετε το τελικό σχήμα είτε τσιμπώντας με τα δάχτυλα το περιφερειακό κομμάτι ζύμης κάθε δίσκου είτε διπλώνοντας τα κομμάτια της ζύμης έτσι ώστε το ένα να σκεπάζει το άλλο σχηματίζοντας τρίγωνα ή τετράγωνα

Αλείφετε την επιφάνεια τους με λίγο αυγό ανακατεμένο με ελαιόλαδο και βάζετε πάνω στη μυζήθρα ελάχιστη κανέλα.

Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε ταψί με λαδόκολλα για 20′ μέχρι να ροδίσουν

 

Παρατηρήσεις:

* Αφήστε τη μυζήθρα σας απο το βράδυ της προηγούμενης σε σουρωτήρι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά.
  Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν στεγνή γίνεται. Αν δεν έχετε χρόνο ή παρόλαυτα η μυζήθρα σας έχει
  περισσότερη υγρασία ισσοροπήστε με 2-3 κτ. γλυκού κόρν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου.
* Όση ώρα ανοίγετε τα φύλλα για τα καλιτσούνια κρατάτε το υπόλοιπο ζυμάρι στο ψυγείο.

分享
lixnarakia
打印配方