Parallax image

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Σαλιγκάρια / Χοχλιοί
Χοχλιοί με πλιγούρι Previous Project Χοχλιοί με πλιγούρι

Χοχλιοί μπουμπουριστοί


Προεργασία μαγειρέματος (αφορά όλες τις συνταγές) 

  1. Παίρνουμε όση ποσότητα σαλιγκάρια έχουμε υπολογίσει για το φαγητό που θα μαγειρέψουμε.
  2. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό κρύο, και τα σκεπάζουμε με ένα άδειο πιάτο.
  3. Τα αφήνουμε  περίπου μισή ώρα. Το κάνουμε αυτό, γιατί μετά από λίγη ώρα τα σαλιγκάρια με την υγρασία θα ζωντανέψουν!
  4. Παρατηρούμε τα σαλιγκάρια: ορισμένα έχουν βγει από το κέλυφος τους και ορισμένα άλλα όχι. Όσα έχουν βγει είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. Όσα δεν έχουν βγει επιχειρούμε απαλά με το χέρι να αφαιρέσουμε την μεμβράνη τους, αν βγουν από το κέλυφος είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. 
    ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν και μετά την αφαίρεση της μεμβράνης δεν βγουν από το κέλυφος τους, σημαίνει ότι δεν ζουν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατανάλωσή τους!
  5. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε καθαρό νερό και τα τρίβουμε αρκετά ανάμεσα στις παλάμες μας, έτσι φεύγουν και οι τελευταίες πιθανές ακαθαρσίες.
  6. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό, αφού βράσει τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
  7. Τέλος τα ξεπλένουμε με αρκετό κρύο νερό.

Υλικά:

* 1/2 κιλό χοντρούς χοχλιούς
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο για τηγανισμα
* αλάτι
* 4-5 κουταλιές ξύδι
* 1 κουταλιά δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Ο πιο συνήθης τρόπος μαγειρέματος των χοχλιών στην Κρήτη, ιδιαίτερα στις περιπτώοεις που υπάρχει καλή παρέα. Είναι θαυμάσιος κρασομεζές αλλα και μεζές για την κρητική τσικουδιά Ετοιμάζομε τους χοχλιους όπως παραπάνω. Απλώνομε 2 - 3 κουταλιές αλάτι σ' ένα τηγάνι και πάνω τοποθετούμε τους χοχλιούς "αμπούμπουρα" (με τη μούρη προς τα κάτω). Οταν σταματήσουν οι χοχλιοί να "τραγουδούν" (να τσιτσιρίζουν) προσθέταμε το λάδι και ανακατεύoμε καλά. Τους αφηνομε. να τηγανιστούν για λίγα λεπτά και μετά ρίχνομε οτο τηγάνι το ξύδι και το αρισμαρί και αποσύραμε το τηγάνι από τη φωτιά. Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριοτούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους τη σάλτσα.

Aktie
Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Drucken Sie das Rezept