Parallax image

Η μαγειρίτσα του χορτοφάγου

Χόρτα & Λαχανικά
Next Project Ιμάμ της Γαύδου Ιμάμ της Γαύδου
Ελιο - λάχανο με πατάτες Previous Project Ελιο - λάχανο με πατάτες

Η μαγειρίτσα του χορτοφάγου



Εκτέλεση και Υλικά Συνταγής

Υλικά:

* Διάφορα μανιτάρια 800 γρμ.
* 1 φλιτζ. ρύζι καστανό μαζί μ’ αναποφλοίωτο
* 1 μαρούλι ή σέλινο ή σέσκλα (μπορείτε κι ανακατεμένα) εναλλακτικά σταμναγκάθι ή παπαρούνες ή αγκινάρες, ακόμη και με σπανάκι.Όχι όλα μαζί ,κάντε επιλογές με 2-3 διαφορετικά λαχανικά.
* 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 2-3 φρέσκα σκόρδα
* Λίγο άνηθο και λίγο μάραθο
* 3 μεγάλες κουταλιές λιναρόσπορο σπασμένο
* Μισό μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί. (ή ένα κουτί καλή μπύρα)
* 1 κουταλάκι κάρυ και ένα κουρκουμά
* αλάτι, καγιέν ή πράσινο πιπέρι

Για την σάλτσα:

* χυμό από 3 λεμόνια
* μια κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη

Εκτέλεση:

Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά με ένα βρεγμένο πανί, ΔΕΝ ΤΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ. Για την μαγειρίτσα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε φρικασέ τα αφήνουμε λίγο μεγαλύτερα.
Πλένουμε καλά όλα τα πράσινα λαχανικά μαζί με τα μυρωδικά και τα κόβουμε σε χοντρά (ή πιο ψιλοκομμένα ανάλογα με την συνταγή) κομμάτια. Τ’ αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα, τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα’ αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε μέσα τα πράσινα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια από το κρασί, το αλάτι, το καγιέν, το κάρυ, το ρύζι, τον λιναρόσπορο κι αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει για περίπου 20 λεπτά της ώρας και να μείνει με λίγο νερό αν το θέλουμε για φρικασέ ή με περισσότερο αν το φτιάχνουμε μαγειρίτσα. Ο λιναρόσπορος έχει την ιδιότητα να «δένει» την σάλτσα αλλά αν υπάρχουν λίγα περισσότερα υγρά απ’ το επιθυμητό, προσθέστε λίγη βρώμη.
Σάλτσα. Χτυπάμε καλά τα λεμόνια με τον κουρκουμά να ομογενοποιηθούν και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε προσεκτικά, αφήνουμε να πάρει μια βράση με κλειστή την φωτιά και η μαγειρίτσα είναι έτοιμη. Έχουμε ένα φαγητό χρυσαφένιο λόγω του κουρκουμα και δεμένο λόγω του λιναρόσπορου. 
Εναλλακτικά μπορείτε να χτυπήσετε στο μπλέντερ την σούπα και να την φτιάξετε βελουτέ εαν επιθυμήτε. 

Κοινοποιήστε
Η μαγειρίτσα του χορτοφάγου

Εκτυπώστε τη συνταγή