Parallax image

Χταπόδι ξιδάτο σαλάτα με πιπεριές και αστεροειδή γλυκάνισο

Σαλάτες
Φωλιά με σταμναγκάθι και απάκι Previous Project Φωλιά με σταμναγκάθι και απάκι

Χταπόδι ξιδάτο σαλάτα με πιπεριές και αστεροειδή γλυκάνισο



Εκτέλεση και Υλικά Συνταγής

Υλικά:

* 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
* 150 ml. ξύδι από λευκό κρασί
* 150 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
* 1 φύλλο δάφνης
* 1 αστεροειδής γλυκάνισος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ:

* 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
* 1 κίτρινη γλυκιά πιπεριά
* 1 πορτοκαλί γλυκιά πιπεριά
* ½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
* 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
* ⅓   της κούπας πράσινες ελιές κομμένες σε ροδέλες
* αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Εάν πάρετε φρέσκο χταπόδι ζητήστε να σας το καθαρίσουν αν πάρετε κατεψυγμένο τότε το πιο πιθανόν είναι να είναι καθαρισμένο.
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μόνο του (χωρίς νερό ή λάδι), προσθέτουμε την δάφνη και τον αστεροειδή γλυκάνισο και το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για άλλα 20 λεπτά ή έως ότου το χταπόδι γίνει τρυφερό.
Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε σε δοχείο και το περιχύνουμε με την σάλτσα του.
Σε αυτό το σημείο το χταπόδι διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο διάστημα και όσο περισσότερο κάθεται στο ζουμί του τόσο πιο νόστιμο γίνεται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ:

Κόβουμε σε καρεδάκια - κυβάκια (όχι πολύ μικρά) τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα ή μπολ.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις ελιές και το χταπόδι.
Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Αφήνουμε την σαλάτα ένα βράδυ να αναπτυχθούν οι γεύσεις και την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε ξύδι και λάδι.
Ιδανικά θα μπορούσατε να κάνετε το χταπόδι 2 μέρες πριν σερβίρετε την σαλάτα. Έτσι θα μαριναριστεί μια μέρα στο ζουμί του και μια μέρα παρέα με τις πιπεριές. τότε σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε.

Κοινοποιήστε
Χταπόδι ξιδάτο σαλάτα με πιπεριές και αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτυπώστε τη συνταγή