Parallax image

Σούπα λαχανικών με καστανό ρύζι και κουρκουμά

Σούπες
Next Project Σούπα ρεβύθια με σαφράν, γιαούρτι και σκόρδο Σούπα ρεβύθια με σαφράν, γιαούρτι και σκόρδο
Σούπα κρέμα με σπαράγγια και ποσέ αυγό Previous Project Σούπα κρέμα με σπαράγγια και ποσέ αυγό

Σούπα λαχανικών με καστανό ρύζι και κουρκουμά



Εκτέλεση και Υλικά Συνταγής

Υλικά:

* 800 γρ. διάφορα μανιτάρια
* 1 φλυτζάνι ρύζι καστανό μαζί με αναποφλοίωτο
* μαρούλι ή σέλινο ή σέσκουλα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ:
* σταμναγκάθι ή παπαρούνες ή αγκινάρες ή σπανάκι

(Μπορείτε κι ανακατεμένα, κάντε επιλογές με 2 – 3 διαφορετικά λαχανικά.)

* 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
* 2 – 3 φρέσκα σκόρδα
* λίγο άνηθο
* λίγο μάραθο
* 3 μεγάλες κουταλιές λιναρόσπορο σπασμένο
* μισό μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί. (ή ένα κουτί καλή μπύρα)
* 1 κουταλάκι κάρυ
* 1 κουταλάκι κουρκουμά
* αλάτι
* πιπέρι καγιέν ή πράσινο

 

Υλικά για την σάλτσα:

* Χυμό από 3 λεμόνια
* 1 κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη

 

Εκτέλεση:

Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά με ένα βρεγμένο πανί. (Δεν τα πλένουμε). Για την μαγειρίτσα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε φρικασέ τα αφήνουμε λίγο μεγαλύτερα.
Πλένουμε καλά όλα τα πράσινα λαχανικά μαζί με τα μυρωδικά και τα κόβουμε σε χοντρά (ή πιο ψιλοκομμένα ανάλογα με την συνταγή) κομμάτια. Τ’ αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα, τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε μέσα τα πράσινα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά. Προσθέτουμε 2 – 3 ποτήρια από το κρασί, το αλάτι, το καγιέν, το κάρυ, το ρύζι, τον λιναρόσπορο κι αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά της ώρας και να μείνει με λίγο νερό αν το θέλουμε για φρικασέ ή με περισσότερο αν το φτιάχνουμε μαγειρίτσα. Ο λιναρόσπορος έχει την ιδιότητα να «δένει» την σάλτσα αλλά αν υπάρχουν λίγα περισσότερα υγρά απ’ το επιθυμητό, προσθέστε λίγη βρώμη.

Για τη σάλτσα:
Χτυπάμε καλά τα λεμόνια με τον κουρκουμά να ομογενοποιηθούν και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε προσεκτικά, αφήνουμε να πάρει μια βράση με κλειστή την φωτιά και η μαγειρίτσα είναι έτοιμη. Έχουμε ένα φαγητό χρυσαφένιο λόγω του κουρκουμά και δεμένο λόγω του λιναρόσπορου.

Εναλλακτικά μπορείτε να χτυπήσετε στο μπλέντερ την σούπα και να την φτιάξετε βελουτέ.

Κοινοποιήστε
Σούπα λαχανικών με καστανό ρύζι και κουρκουμά

Εκτυπώστε τη συνταγή