Parallax image

Kritiki pita me apaki

Πίτες & Καλιτσούνια
Next Project lixnarakia lixnarakia
Κρεατότουρτα Κρητική Previous Project Κρεατότουρτα Κρητική

Kritiki pita me apaki


Υλικά για τη ζύμη:
(η δοσολογία είναι για ενα ταψί μετρίου μεγέθους)

* μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 70%
* ½ σφηνάκι ρακί ή ξύδι
* ½ ποτήρι γάλα
* 1 πρέζα αλάτι
* νερό όσο σηκώσει για να γίνει μέτρια προς σφικτή

Υλικά για τη γέμιση:

* λίγο ελαιόλαδο
* 400 γρ. απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
* 2 μεγάλα πράσα (το άπρο μέρος) κομμένα σε ροδέλες
* 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές ροδέλες
* 350 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
* αλάτι, πιπέρι

Επίσης, για το πάνω μέρος της πίτας, θα χρειαστούμε:

* 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
* μαύρο σησάμι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη, βάζοντας το αλεύρι σε ένα μπολ σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μια τρύπα στη μέση. Προσθέτουμε στη μέση τη ρακί, το γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Συμπληρώνουμε το νερό που χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μέτριας σκληρότητας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το απάκι για να βγάλει τα αρώματα από τα κρητικά βότανα που έχει καπνιστεί. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα πράσα, τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε το ένα φύλλο το πάχος του να είναι μέτριο και το απλώνουμε στο ταψί φροντίζοντας να καλύψει και τα τοιχώματα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω το τυρί.

Από πάνω καλύπτουμε τη ζύμη μας με το δεύτερο φύλλο και την σφραγίζουμε καλά γύρω – γύρω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια χωρίς να φτάσει κάτω, απλώνουμε το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το σησάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί από κάτω. 

​Ευφροσύνη Κάτσουνα

доля
Kritiki pita me apaki
Распечатать рецепт