Υλικά για τη ζύμη:
* 1 φακελάκι ξερή μαγιά
* περίπου 350 ml χλιαρό νερό
* 1 κ.γ. αλάτι
* 1 κ.γ. ζάχαρη
* 3 κ.σ. λάδι
* 500 γρ. αλεύρι
Υλικά για τη σάλτσα:
* 1 μεγάλη ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη
* λίγη ζάχαρη
* λίγο ελαιόλαδο
* αλάτι
* ρίγανη (αν θέλετε)
Υλικά πίτσας:
* 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες
* μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
* 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
* ελιές μαύρες
* 1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες
* καπνιστή γραβιέρα σε φέτες και λίγη ακόμη περασμένη από τον τρίφτη
* λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει η μαγιά να ενεργεί, προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Μόλις σμίξουν τα υλικά μας, ζυμώνουμε για ένα δεκάλεπτο περίπου σε αλευρωμένο πάγκο και μετά την αφήνουμε σκεπασμένη για μία περίπου ώρα να φουσκώσει. Η ζύμη μας θέλουμε να γίνει κανονική, ούτε σφιχτή ούτε πολύ μαλακή.
Όσο η ζύμη μας φουσκώνει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Προσοχή! Αν η ντομάτα είναι πολύ ώριμη και έχει πολλά υγρά, καλό θα ήταν να τα αφαιρέσουμε για να μη μουσκέψει το ζυμάρι μας.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ό,τι σχήμα θέλουμε και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε απλά να βάλετε αντικολλητικό χαρτί. Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Μετά τις φέτες και τα λαχανικά να πάνε παντού. Ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και τη ρίγανη. Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Ευφροσύνη Κάτσουνα