Parallax image

Καλιτσούνια χορτάρινα

Πίτες & Καλιτσούνια
Next Project Κολοκυθόπιτα Κολοκυθόπιτα
Καλιτσούνια με τυρομάλαμα Previous Project Καλιτσούνια με τυρομάλαμα

Καλιτσούνια χορτάρινα


Υλικά για τη ζύμη:

* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
* 1 σφηνάκι τσικουδιά
* ½ κουταλάκι αλάτι
* νερό χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση:

* 1 ½ κιλό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
* 4 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα
* 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
* 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
* 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
* αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υλικά μας. Αφήνουμε για το τέλος το χλιαρό νερό και ρίχνουμε όσο χρειαστεί για να είναι στην υφή της κανονική. Την αφήνουμε σκεπασμένη για ένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αφού ψιλοκόψουμε τα χόρτα μας, τα σοτάρουμε λίγο στο ελαιόλαδο να μαραθούν ξεκινώντας από το κρεμμύδι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και στο τέλος το σπανάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς και στο τέλος αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να στραγγίξει καλά. Ο ζωμός που θα βγει είναι εξαιρετικός και μπορείτε να τον φυλάξετε σφραγισμένο στο ψυγείο σας.
Ανοίγουμε το φύλο με μηχανή ή με τον παραδοσιακό τρόπο, αν έχουμε τη γνώση και την υπομονή. Δεν θέλουμε να είναι ούτε πολύ λεπτό, για να μη καεί στο τηγάνισμα, αλλά ούτε και πολύ χοντρό, να μείνει άψητο. Με το πιατάκι του καφέ το κόβουμε σε κύκλους. Βάζουμε στη μια άκρη μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, αφού κρυώσει πρώτα, και κλείνουμε διπλώνοντας στη μέση.
Με ένα πιρούνι σφραγίζουμε γύρω γύρω για να μην ανοίξουν. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλιτσούνια μας καλά και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά. Με μια τσικουδιά. Και καλή παρέα.

Ευφροσύνη Κάτσουνα

доля
Καλιτσούνια χορτάρινα
Распечатать рецепт